Zachte broodjes

Ingrediënten

3 eetlepels instantgist
3 ½ eetlepels kristalsuiker
2 ½ deciliter volle melk
½ eetlepel zout
1 ¼ deciliter lauw water
1 ¼ deciliter zonnebloemolie
500 gram tarwebloem
extra zonnebloemolie om mee te werken
1 eidooier
1 eetlepel yoghurt

Strooi de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom. Giet de zonnebloemolie erbij.
Giet de melk en het water in een steelpan en zet de pan op het vuur. Laat de melk en het water een beetje lauw worden. Giet het dan in de kom met de bloem en het gist.
Kneed alles met de hand tot een deeg.

Als het deeg goed gekneed is, dan moet het een uurtje rijzen.
Doe de kom in een plastic zak of bedek de kom met een schone doek .

Van het deeg maken we eerst ballen
Maak je handen vet met wat zonnebloemolie en giet ook wat zonnebloemolie over je werktafel. Daar komen straks de broodballen op te liggen.
Neem een handjevol deeg en rol daar een bolletje van. Ongeveer de grootte van een tennisbal. Leg de bolletjes naast elkaar op je vette werktafel.

Verwarm alvast de oven voor op 180 graden Celsius. Bedek een bakplaat met bakpapier. Daar komen straks de broodjes op te liggen.

IMG_04 IMG_06 IMG_08

Broodjes maken
Leg een bal voor je en druk hem plat. Druk en trek hem net zolang uit tot je een dunne plak hebt gekregen. Rol de plak op als een pannenkoek en draai het rolletje zo om je vingers dat je hem stevig beet hebt. Leg er losjes een knoop in. Niet echt aantrekken natuurlijk want dan trek je de vorm eruit.

Leg de broodknoop op de bakplaat. Maak de bakplaat vol. Leg ze niet te dicht tegen elkaar want ze worden door het rijzen een stuk groter.
De broodjes die niet meer op de bakplaat kunnen leg je gewoon op de vette werktafel en die wachten tot ze aan de beurt zijn om gebakken te worden.

De broodjes smeer je nog even in voor ze de oven in gaan.
Tik een eitje open en laat het eiwit in een kommetje lopen. De eidooier doe je in een ander kommetje.
We hebben nu alleen het geel nodig, de eidooier. Het eiwit zet je in de koelkast. Misschien kun je er later nog iets mee bakken. Schuimpjes bijvoorbeeld.
Klop de eidooier een beetje los met een vork en meng het met de eetlepel yoghurt. Bestrijk alle broodjes aan de bovenkant met het ei/yoghurtmengsel.
Laat de broodjes weer een kwartiertje rijzen en zet daarna de bakplaat in de oven.

De broodjes zijn in ongeveer 20 minuten klaar. Iedere oven werkt anders dus houd ze in de gaten.
Uit de oven nog een paar minuten laten uitdampen. Het broodje heeft dan een goudbruine krokante korst met heerlijk zacht brood van binnen.

IMG_11

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.