Recept: walnotentaart

Ingrediënten

Voor het deeg

215 gram bloem
125 gram boter
¼ theelepel zout
ongeveer 60 ml koud water

Voor de vulling

500 gram walnoten ( 180 gram gedopte walnoten)
60 gram ongezouten boter
4 eieren
300 gram donkerbruine basterdsuiker
¼ theelepel zout.

Verwarm de oven voor tot 200° C.

Als je een keukenmachine gebruikt dan is het heel eenvoudig. Je kunt in één keer alle ingrediënten voor het deeg in de machine doen en de machine even laten draaien tot je een deegbal ziet.

Doe alle ingrediënten in een kom en

kneed dit met een koele hand tot een deegbal. Als je warme handen hebt dan houdt je ze even onder de koude kraan en droog je ze weer goed af. Verpak de deegbal in folie en laat het rusten in de koelkast.

De walnoten worden eerst geroosterd

Leg de walnoten op een bakplaat en zet de bakplaat in de voorverwarmde oven. Laat de noten voor ongeveer vijf minuten in de oven of tot ze lekker beginnen te ruiken.

De vulling voor de taart

Zet een steelpan op het vuur en doe hier de boter in. Laat de boter zachtjes smelten.

Tik de eieren los in een kom en doe de suiker en het zout erbij. Gebruik een vork of garde om alles te klutsen.

Giet de lauwwarme boter door de eieren en klop dit er ook goed door.

Neem de helft van de geroosterde walnoten en hak ze fijn. Roer ze door het eimengsel.

De rest van de noten houdt je apart om straks op de taart te leggen..

Het deeg gaat in de vorm

Smeer met een kwastje boter de bodem en de zijkanten van een quichevorm of lage taartvorm in.

Strooi wat bloem op je werkvlak en leg daar je deeg op.

Rol het deeg uit tot een ronde lap. Groot genoeg om de bodem en de zijkanten van de quichevorm te bedekken. Leg de lap in de bakvorm. Waarschijnlijk houdt je aan de zijkanten wat deeg over. Laat dit deeg over de rand hangen en rol dan met je deegroller een keer over de randen van de quichevorm. Nu kun je het overtollige deeg er gemakkelijk afhalen.

De vulling gaat in het ongebakken deeg

Giet het eimengsel in de quichevorm.

Leg de overgebleven noten losjes in het eimengsel. Dit mag netjes in een kringetje of gewoon hier en daar een noot. Zie maar.

Zet de taart in het midden van de oven. De taart is gaar in ongeveer 35 minuten. Eerst laat je de oven 20 minuten op 200 graden Celsius staan. Dan zet je de oven nog een kwartier wat lager op 170 graden Celsius.

Zet dan de oven uit, maar laat de taart nog even in de oven staan terwijl je de ovendeur open laat staan. Dan kan de taart langzaam afkoelen.

Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem gaat eten. Dan beloof ik je een krokante zoute koek met een zachte zoete vulling en een krakende toplaag.

Walnotentaart

 

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.