Recept: groot krentenbrood

Ingrediënten

750 gram bloem
3 theelepels zout
6 ½ theelepel instantgist
100 gram boter
4 ½ deciliter handwarm water
250 gram rozijnen
250 gram krenten
flinke scheut rum

Voorbereiding: Week de rozijnen en krenten een nacht in de rum.

Bereiding van het deeg

Je kunt het deeg in een keukenmachine maken. Mocht je een kleine machine hebben dan maak je het deeg in twee keer.

Meng de bloem met het gist en het zout en doe het in de keukenmachine.

Snijd de boter in stukjes, doe ze in de keukenmachine en draai het kort even met de bloem.

Giet dan in een straaltje het water erbij terwijl de machine loopt.

Als het deeg een bal vormt kun je stoppen en het deeg uit de kom halen. Maak er een deegbal van. Leg het in een kom en dek de kom af met een warme natte doek.

Laat het deeg in een uur flink rijzen.

Bewerken van het deeg

Strooi wat bloem op je werkvlak en stort het deeg hierop. Druk het plat tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijn er op ( als het goed is is al het vocht opgenomen, zo niet dan goed uit laten lekken).

Rol de rechthoek met de rozijnen en krenten op en kneed het dan door. Dat lijkt eerst een onmogelijke taak omdat er rozijnen en krenten ontsnappen maar op een gegeven ogenblik wordt het een geheel.

Vet een cakevorm of broodvorm in met gesmolten boter.

Leg het deeg in de vorm en druk het goed aan. Als je een tulbandvorm gebruikt, dan maak je eerst een rol van het deeg.

Leg er weer een warme natte doek op en laat het weer een uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Bakken van het krentenbrood

Zet de bakvorm net onder het midden in de oven. Het krentenbrood is in ongeveer 50 minuten goudbruin. Als je ziet dat het te hard gaat en de krenten dreigen te verbranden, kun je er een vel aluminiumfolie opleggen.

Laat het gebakken brood tien minuten uit de oven staan voordat je de bakvorm omkeert. Laat dan het brood op een rooster helemaal afkoelen.

 

Ik heb op de foto een aardewerken tulbandvorm gebruikt uit 1870.

Aardewerk geleid iets minder goed. Het brood heeft dus een langere baktijd nodig. In dit geval was het 80 minuten. Voor de zekerheid heb ik de temperatuur wat lager gezet, op 170 graden.

schermafbeelding-2016-10-18-om-14-14-50

schermafbeelding-2016-10-18-om-14-11-18

 

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.