Recept: Gevulde gezouten aardappelen met zoete pruimen

Een poolse specialiteit: Knevel z ciasta ziemniaczango ze sliwkami 

Ingrediënten

1 kilo bloemige aardappelen
1 pakje aardappelmeel
8 rijpe pruimen
een bord met suiker
zout
olijfolie
bruine suiker

De aardappelen kook je in de schil.

Laat ze even afkoelen en haal dan de schil er af.

Druk de aardappelen een voor een door een pureeknijper of stamp ze goed fijn.

Voor de stevigheid gaat er ook aardappelmeel door de puree.

Een handig trucje om de hoeveelheid aardappelmeel precies af te wegen gaat zo:

Wanneer het aardappelkruim in de kom zit, druk je het goed aan in de kom. Snijd de puree in de kom eerst doormidden en iedere helft ook weer doormidden. Nu heb je vier porties. Schep een van de vier porties er uit met een lepel. Bewaar het in een kommetje. Strooi die lege plek net zo vol met aardappelmeel. Nu heb je precies een goede verhouding. Schep de aardappelpuree die je eruit hebt gehaald er ook weer bij. Strooi een klein beetje zout erdoor.

Meng alles goed door: als het te droog is giet je er een paar eetlepels water bij.

Was de pruimen even af met koud water. Snijd ze doormidden en haal de pit eruit. Leg de pruimen met de platte kant in een bord met suiker.

Maak beide handen een klein beetje vochtig met water. Neem een hoeveelheid van het deeg ter grootte van een tennisbal. Druk dit op je hand uit tot een plak.

Strooi wat suiker op het midden van de plak en leg daar een hele pruim op: gewoon twee helften tegen elkaar. Maak een kommetje van de hand waar de plak op ligt. Strooi nu ook wat suiker op de pruim.

En dan gaan we de plak dichtvouwen. Maak het kommetje steeds ronder en kleiner en gebruik je andere hand om de aardappelplak over de pruim te vouwen. Zorg dat de bal goed dicht zit. Even in je hand ronddraaien en klaar is de bal om gekookt te worden.

Vul een pan tot de helft met water en breng dit aan de kook. Giet er wat olijfolie in en strooi er wat zout bij. Als het water kookt leg je voorzichtig met een schuimspaan of met de hand de ballen in het water. Het water mag niet te veel bubbels maken anders gaan de ballen weer open. Zet het vuur dan gewoon wat zachter. Ze zijn in ongeveer 15 minuten klaar. Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze even boven de pan uitlekken.

Bestrooi ze met bruine suiker.

Tip: Check voor meer speciale recepten kookboek Huisgemaakt ! 

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.