Recept: Geroosterde rode biet met nieuwe haring

Ingrediënten

4 nieuwe haringen
1 kilo rode bietjes
50 gram boter of olijfolie
1 eetlepel kappertjes
mierikswortel naar smaak (versgeraspt of mierikswortelpoeder)
zout en versgemalen peper
bladpeterselie
aluminiumfolie

De gemakkelijkste manier om bietjes gaar te krijgen vind ik toevallig ook de lekkerste. Je hoeft ze niet te schillen; je wikkelt ze in aluminiumfolie! Zo houden de bietjes hun smaak.

Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de bietjes ingepakt op een bakplaat en schuif die in de oven. Afhankelijk van de versheid van de biet en de dikte duurt het ongeveer een uur tot ze gaar zijn. Je kunt testen of het al zover is door voorzichtig een bietje uit de folie te wikkelen en erin te prikken.

Als de bietjes gaar zijn vouw je de folie open. Dan kunnen ze vast wat afkoelen voordat je ze beetpakt om de schil eraf te trekken. Dat gaat heel gemakkelijk. Daarna snijd je alle bietjes in blokjes.

Verwarm wat olijfolie of boter in een koekenpan en bak hierin de blokjes biet. Ze zijn al gaar, dus het hoeft maar kort.

(Boter of olie: je kunt beide gebruiken. Maar als je het gerecht niet dezelfde dag eet en het dus koel bewaart, gaat boter stollen. Dat ziet er minder mooi uit en smaakt minder lekker. In dat geval zou ik dus olijfolie gebruiken.)

Schep de kappertjes door de bietjes. Als je kappertjes gebruikt die in het zout liggen, moet je ze wel eerst even goed

afspoelen. Meng ook de mierikswortel erdoor.

Bestrooi de bietjes met wat versgemalen peper en wat zout. Laat ze goed koud worden voordat je de haring erdoor schept.

Neem vooral eerst zelf een lekkere hap haring voordat je de rest in reepjes snijdt. Doe de haring bij de bietjes en schep alles voorzichtig om. Snijd de bladpeterselie klein en strooi die over de salade.

Tip: nog meer recepten voor salades vind je in kookboek Huisgemaakt of op deze site

NK6C1765

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.