Recept: Appeltaart op de bakplaat

Ingrediënten

het deeg voor de bodem:

270 gram koude boter
265 gram kristalsuiker
450 gram bakmeel
snufje zout
2 eieren
bakpapier

voor de vulling:

2 kilo appelen (goudreinet of elstar)
of een combinatie van appel met een andere fruitsoort: banaan, peer, mango
1 citroen
eventueel een scheutje rum of likeur extra suiker voor het fruit (proef eerst hoe zoet het fruit van zichzelf is en strooi er wat suiker over als je dat nodig vindt)

voor de krokante kruimels op de taart:

150 gram boter
150 gram suiker
150 gram bloem

Als je flink wilt uitdelen omdat je wat te vieren hebt, dan is deze taart perfect. En als je niets te vieren hebt verzin je maar wat. De hoeveelheden in dit recept zijn voldoende voor een volle bakplaat. Voor een gewone doorsnee taartvorm neem je van alles de helft.

Zet de oven vast aan op 175°C.

Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in een kom samen met de rest van de ingrediënten voor het deeg voor de bodem. Maak er daarna met koele handen een bal van en leg hem terug in de kom. Zet de kom even in de koelkast: het deeg is plakkerig en wordt in de koelkast wat steviger.

Ondertussen schil je het fruit. De klokhuizen, pitten en andere harde stukjes snijd je weg. Snijd het fruit in stukken.

Snijd de citroen doormidden en pers iedere helft met de hand direct op het fruit. Let op de pitten! Als je rum of likeur wilt gebruiken, giet je dat nu ook door het fruit. Proef een stukje fruit zodat je kunt beslissen of er nog suiker bij moet. Kaneel is trouwens ook lekker.

Maak ook het kruimeldeeg. Doe alle ingrediënten voor dit deeg in een kom en meng het tot je er een bal van kunt vormen. Leg die ook zolang in de koelkast.

Vet de bakplaat even in met wat boter; dan blijft het bakpapier beter zitten. Bekleed de bakplaat in zijn geheel met bakpapier. De zijkanten moeten dus ook bedekt zijn.

Haal het deeg uit de koelkast en leg het op het bakpapier. Druk dan het deeg met je vingers uit tot de bodem helemaal bedekt is en je ook een opstaand randje hebt. Leg al het fruit op de bodem van het deeg. In de kom zit een laagje vocht; een beetje daarvan mag er best overheen. Maar niet te veel: het deeg wordt dan te nat.

Maak kleine balletjes van het kruimeldeeg en leg dat op het fruit. Zet de bakplaat of bakvorm in het midden van de oven. Het duurt ongeveer 40 minuten voor de taart gaar is. Kijk na 30 minuten even hoe bruin de taart al is. Iedere oven is immers anders.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de taart wat afkoelen. En nu kún je natuurlijk wachten tot er iemand op bezoek komt…

Tip: nog meer recepten voor taart of fruit-toetjes vind je in kookboek Huisgemaakt of op deze site

Appeltaart op de bakplaat

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.