Dominicaanse Arroz Moro

Naar een recept van Antonio

Ingrediënten voor 4 personen

3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
500 gram langgraan rijst ( basmati of pandan)
125 gram gedroogde bruine, zwarte of rode bonen ( of uit blik)
2 teentjes knoflook ( geschild en in stukjes)
1 ui ( geschild en in reepjes)
1 eetlepel kerrie of 4 eetlepels tomatensaus ( zie onder)
1 eetlepel tomatenpuree
400 ml kokosmelk
400 ml water
1 bouillonblokje
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
nog eens 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

De tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie
5 rijpe tomaten ( in stukken)
2 teentjes knoflook ( geschild en in stukjes)
1 gedroogd pepertje of 1 pittig vers pepertje
2 laurierblaadjes
1 ui ( geschild en in stukken)
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gedroogde oregano
1 theelepel zout
2 eetlepels sherry

Alle ingrediënten voor de saus, behalve de sherry, kunnen in 1 keer in de pan. Zet het vuur hoog tot de tomaten beginnen te sputteren en zet dan het vuur wat lager. Doe het deksel schuin op de pan. Af en toe even roeren. Roer er na een half uur de sherry door. Laat nog eens tien minuten zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadjes eruit. Pureer de saus met de staafmixer of een keukenmachine. Proef!

1  2  3

4

De bonen
Als je gedroogde bonen gebruikt dan zet je die eerst een paar uur in de week: gewoon flink onder water zetten.
Breng ze daarna , zonder zout, aan de kook en laat ze in een uur gaar worden (als je oude bonen hebt, duurt het langer voor ze gaar zijn).

Arroz Moro
Neem een royale pan met dikke bodem en verwarm er 3 eetlepels olie in. Doe de uienreepjes in de pan. Roer even om, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de uien een kwartier heel zachtjes stoven. Dan krijgen ze heel veel smaak!
Roer de knoflook er door en laat een paar minuten meestoven.
Strooi er wat versgemalen zwarte peper en het zout bij. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en laat het smelten.
Zet het vuur iets hoger. Roer de tomatenpuree erdoor en ook de kerrie of de tomatensaus.
Schep de bonen er door: je hoeft ze niet uit te laten lekken.
Roer de kokosmelk en het water er door en breng dan alles aan de kook. Roer de bonen los van de bodem.
Proef het vocht: is het pittig en zout genoeg? De rijst moet er ook nog bij!

7  5  6

Strooi de rijst door de saus en roer het goed door elkaar. Breng alles weer aan de kook, roer nog een keer om en zet dan het vuur iets lager ( op half, zeg maar)
Laat het 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.

Roer de rijst nog een keer om, zet het vuur nog lager en doe het deksel op de pan.
Laat dit nu 15 minuten zachtjes gaar koken.

Neem een grote lepel en schep de rijst om: een volle lepel vanaf de bodem opscheppen en dan omkeren. Dus niet wild gaan omroeren! Doe het vuur onder de pan uit.
Verdeel er twee eetlepels zonnebloem- of olijfolie over.

Doe het deksel weer op de pan en probeer het nog 10 minuten te laten staan.

8  9

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

2 Comments

Laat een bericht achter
  • Zijn jullie gek dit is echt geen dominicaanse eten een Nederlander kan dat niet koken!! Met sausje enzo hoort helemaal niet ga eerst Google hoe het moet daarna dr recept opnieuw schrijven !!

    • Hoi!
      Ben heel benieuwd hoe JIJ het zou maken? Dit recept op de website heb ik van Antonio, ook uit Dominicaanse Republiek.
      Misschien heeft iedere kok wel een eigen inbreng in een klassiek recept? Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.