Basics: Deeg voor pizza, kleine broodjes of focaccia

Ingrediënten

550 gram bloem
2 grote theelepels zout
4 ½ grote theelepels instant gist
een lekkere scheut olijfolie
3 deciliter handwarm water
plasticfolie

Pizzadeeg zelf maken is een fluitje van een cent. Met een goed recept zit je voor de rest van je leven op rozen!
Je kunt het gebruiken voor een pizza, maar ook voor kleine broodjes of een focaccia.

Je kunt extra ingrediënten aan het deeg toevoegen, zoals kaas, olijven, verse kruiden, gedroogde tomaten, of er zoete broodjes van maken door er stukjes chocolade of rozijnen en sukade in te stoppen.

Je kunt een bolletje deeg uitrollen en er wat gebakken groenten op leggen, het deeg dichtvouwen en het gevulde broodje afbakken in de oven. Een vulling van paddestoelen met een uitje en wat tijm is heerlijk. De mogelijkheden zijn ontelbaar.

Bereiding van het deeg:

Strooi de bloem en het zout in een kom en meng dit met de gist. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olijfolie en het water in. Houd de kom vast en meng met je andere hand de ingrediënten in de kom tot een deeg. Als het wat te nat is, strooi je er een beetje bloem bij; is het te droog dan voeg je een paar spetters water toe.

Haal het deeg uit de kom en strooi wat bloem op tafel. Kneed het deeg nog 10 minuutjes en maak er dan een bal van. Leg de bal weer terug in de kom en dek die af met plasticfolie of een vochtige doek. Géén dweiltje van het aanrecht: zoek een schone theedoek of zoiets! Laat het deeg op een warme plek een halfuurtje rijzen. Neem het dan uit de kom en kneed het nog eens goed door. Nu is het klaar om gebruikt te worden.

Pizza

De oven moet heet zijn: 220°C. Rol het deeg uit tot een grote plak en leg die op een met olijfolie ingevette bakplaat. Beleg het deeg met wat je maar wilt: tomatensaus (bijvoorbeeld de tomatensaus in het recept voor spaghetti met hete saus op bladzijde 38), kaas en groene asperges. Of plakjes tomaat met basilicum, knoflook, zout en peper.

Als je alleen aardappel in huis hebt, kun je die gebruiken: aardappel schillen, in dunne plakken snijden en op het deeg leggen. Bestrooien met zout en peper en wat knoflook. Giet er nog wat extra olijfolie over voordat het in de oven gaat. Simpel en perfect!

Broodjes

Vorm bolletjes van het deeg en bestrijk ze met losgeklopt eigeel waardoor je een paar druppels warm water hebt gedaan. Leg ze op bakpapier op de bakplaat en laat ze even narijzen. Bak ze in een voorverwarmde oven van 220°C.

Focaccia

Vet een bakblik of grote ovenschaal in met olijfolie. (Niet te zuinig!) Leg het deeg daarop. Giet wat olijfolie in je handen en druk dan het deeg uit tot een grote plak. Leg er wat grofgehakte rozemarijn op, of wat olijven.

Bak dit in een tot 220°C voorverwarmde oven goudbruin. Als de focaccia is gebakken, giet je er nog wat olijfolie over en strooi je er wat zout overheen.

Tip:

Weet je dat je dit deeg ook kunt frituren? Zelfs een gevuld broodje kun je frituren, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de vulling niet te nat is en dat het broodje goed is dichtgeknepen aan de randen.

Zonder vulling doe je het zo: rol het deeg uit en snijd er repen of stukjes van. Bak die even in de frituur op 180°C. Als ze goudbruin zijn, laat je ze uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi je ze met wat zout.

 

NK6C8544NK6C8552 NK6C8565

NK6C8756

 

 

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.