Basics: aardappel-gerechten (puree, gebakken, gegratineerd & aardappelkoekjes met gember)

Aardappelen zijn gezond, lekker en niet duur. Je kunt er in de keuken heel veel kanten mee op. Koken, stomen, bakken, roosteren, gratineren en pureren: het kan allemaal. Er zijn vastkokende aardappelen en bloemige aardappelen. Het verschil zit in het gehalte aan vocht en aan zetmeel. Een vastkokende aardappel heeft een hoog vochtgehalte en weinig zetmeel, waardoor de aardappel tijdens het koken stevig blijft. Deze aardappelen zijn prima voor een salade of om in plakjes te bakken. Van bloemige aardappelen, waarin veel zetmeel zit, kun je mooie smeuïge puree maken.

Voor een heel bloemige aardappel moet je bijvoorbeeld eigenheimer hebben, of irene.  Iets minder bloemig zijn bildtstar, bintje, doré en diamant. Voor een vastkokende aardappel kijk je naar nicola, roseval, ratte, andijker muizen of opperdoes. Iedere aardappelsoort is verkrijgbaar in een bepaalde tijd en smaakt weer anders. Aardappelen zijn echt niet saai. Heb je wel eens een truffelaardappel gegeten? Je weet niet wat je proeft!

Aardappelpuree

Kook bloemige aardappelen met wat zout tot ze gaar zijn. Giet ze af en schud de pan daarna even op. Pureer of stamp de aardappelen. Giet er wat warme melk, room of bouillon door en doe er een stukje boter of wat olijfolie bij. Goed doorkloppen en op smaak brengen met zout, versgemalen peper en versgeraspte nootmuskaat.

Gegratineerde aardappelpuree

Schil 1 kilo bloemige aardappelen en kook ze gaar. Pureer of stamp ze fijn en meng het aardappelkruim met 3 eidooiers, 4 eetlepels olijfolie, zout en peper. Klop het even lekker op. Doe dit mengsel in een spuitzak of gebruik twee lepels om er torentjes van te maken. Spuit de puree direct op een ingevette bakplaat en zet die 10 minuten in een voorverwarmde oven (225°C).

Gebakken aardappelen in de koekenpan

Als je gebakken aardappelen maakt van bloemige aardappelen, dan kun je die het beste even koken. Daarna snijd je ze in plakjes en je bakt ze op heet vuur in wat olijfolie aan beide kanten bruin. Vastkokers hoef je niet eerst te koken. Die schil je eventueel, je spoelt ze af en snijdt ze in plakken. Wat olie in de pan en langzaam in de hete olie aan twee kanten bakken tot ze gaar en smakelijk bruin zijn.

Aardappelkoekjes met gember

Ingrediënten

1 kilo bloemige aardappelen
3 eidooiers
3 eetlepels olijfolie
zout en versgemalen peper
nootmuskaat
2 theelepels gemberpoeder of twee vingerkootjes verse gember
maïsmeel (te koop bij een toko of Turkse levensmiddelenwinkel)
olijfolie
boter
plasticfolie
bakpapier

Een lekker en praktisch recept. Je kunt deze aardappelkoekjes helemaal van tevoren klaarmaken, af laten koelen en later weer krokant bakken. Dat is heel handig als je een keer niet te lang in de keuken bezig wilt zijn, of wanneer je voor een grote groep moet koken. Je kunt ze best een dag of wat in de koelkast bewaren. In een voorverwarmde oven (220°C) zijn de koekjes in 10 tot 15 minuten weer heet.

Schil de aardappelen. Was ze en kook ze in gezouten water. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat je ze afkoelen.

Het pureren van de aardappels lukt het best met een pureeknijper, maar met een stamper of een vork gaat het ook prima.

Breng het aardappelkruim direct goed op smaak met zout en peper. Nu kun je nog proeven; als de eidooiers eenmaal zijn toegevoegd kun je dat beter niet meer doen. Rauwe eidooiers kunnen namelijk salmonellabacteriën bevatten.

Als de aardappelen zijn gepureerd kunnen de eidooiers en de olijfolie erdoor worden geroerd, en de geraspte nootmuskaat, wat geraspte verse gember of het gemberpoeder.

Maak van de puree een rol en verpak die in plasticfolie. Leg hem een halfuurtje in de koelkast om op te stijven.

Strooi wat maïsmeel in een bord. Snijd de rol in dikke plakken en rol de plakken door het maïsmeel. Klop het overtollige meel eraf.

Giet wat olijfolie in een koekenpan en leg er een stukje boter bij. Bak hierin de aardappelkoekjes, met een paar tegelijk, goudbruin aan beide kanten. Leg de gebakken plakken op bakpapier in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 220°C en zet er de ovenschaal een kwartiertje in. De aardappelkoekjes worden er nóg krokanter door.

Tip: Voor meer basis-recepten check kookboek Huisgemaakt of deze site! 

nk6c8827

Over de Auteur

Angela Prins
Angela Prins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2016.  webdesign Thiewes.nl.